leren-ipo-beleggen

IPO aandelen

Bekijk de beste IPO aandelen van dit beursjaar

Koop IPO aandelen vóór de beursintroductie

technologie-ipo-kopen
Databricks IPO behoort mogelijk tot de beste IPO aandelen van komend beursjaar. Grote kans dat je nog nooit van deze tech-startup hebt gehoord. Toch wordt Databricks gesteund door techgiganten als Amazon, Microsoft een Alphabet (Google). Databricks ontwikkelt een cloud data platform voor het analyseren van informatie. Iedere vorm van data kan worden geanalyseerd middels haar AI-algoritme.

Databricks IPO kan tot een van de beste groeiaandelen van komend jaar behoren. Een van haar grootste concurrenten is Snowflake. de IPO van Snowflake was uitermate succesvol met +171% rendement gedurende de lock-up periode.

tiktok-ipo
TikTok is het snelst groeiende Social Media Platform van dit moment. De TikTok IPO is dan ook uitermate populair. De verwachtingen zijn hoog. Het is mogelijk dat TikTok aandelen vanaf haar beursintroductie exponentieel rendement kunnen bieden. Let echter goed op de introductieprijs. Kunt u TikTok IPO aandelen kopen tegen een gunstige prijs? Naast de financiële waardering is ook de toekomstige groei en winstgevendheid van TikTok belangrijk. Concurrenten als Twitter en Snapchat hebben moeite met het juiste verdienmodel. Al met al een zeer interessante Initial Public Offering van de snelst groeiende Social Media app.
lamborghini-ipo

Lamborghini IPO

Naast de succesvolle Porsche IPO staat nu ook de IPO van Lamborghini gepland. Dit bedrijf heeft een rijke historie met een aantoonbaar winstgevend verdienmodel. Vandaag de dag heeft Lamborghini een duurzaam competitief voordeel met unieke automodellen en een sterke merknaam. Naast auto's produceert het bedrijf ook motoren voor zeeschepen. En sinds kort bieden ze ook SUV's aan. 

In een gunstig beursklimaat kan Lamborghini tot de beste IPO aandelen behoren. De timing van beursintroductie is cruciaal. Gezien het luxesegment zullen bedrijfsprestaties floreren bij economische groei. Tijdens een recessie zullen omzet en winst naar verwachting (tijdelijk) afnemen. Koop Lamborghini aandelen daarom op het juiste moment. 

stripe-ipo

Stripe IPO

Sinds de IPO van Adyen is het aandeel louter gestegen, tot zelfs een hoogtepunt van circa +500% rendement. Heeft u de IPO van Adyen gemist en wenst u een tweede kans? De IPO van Stripe kan deze wellicht bieden. Stripe biedt online infrastructuur voor betalingen. Wereldwijd maken miljoenen bedrijven gebruik van haar software om online betaalverkeer te regelen. Grote klanten zijn onder meer Booking.com, Salesforce, Deliveroo, en Lyft. 

Stripe kan tot de beste IPO aandelen behoren omwille haar lange termijn groeipotentie. Grote trends als e-Commerce en online betaalverkeer blijven sterk groeien. Binnen deze markt hebben ze een duurzaam competitief voordeel. Ook blijven ze innoveren met nieuwe product/markt-combinaties. Stripe pre-IPO kopen tegen de introductieprijs kan wel eens een prima investering blijken.

brewdog-ipo-kopen

BrewDog IPO

BrewDog heeft een unieke positie met diverse (speciaal) bieren en toegewijde BrewDog cafés. Ze verkopen haar biersoorten via zowel online als fysieke distributie. Haar groeipotentie is groot. Momenteel produceren ze bier in Schotland, Duitsland, Australië en Amerika. Haar grootste concurrenten zijn onder meer Anheuser-Busch InBev en Constellation Brands. Ook deze bedrijven zijn beursgenoteerd en tonen het lange termijn groeipotentieel van BrewDog aan. Een andere concurrent is het kleine Boston Beer Company, die eveneens lange termijn groei laat zien. Dit toont aan dat gevestigde bierproducenten met een degelijke strategie een interessante aandelengroei kunnen vertonen. BrewDog kan wel eens een populaire IPO zijn.  
boston-dynamics-ipo-aandelen

Boston Dynamics IPO

Boston Dynamics is een ingenieurs- en robotica-ontwerpbedrijf. Het staat vooral bekend om de ontwikkeling van geavanceerde robots die verschillende taken kunnen uitvoeren, zoals lopen, rennen, klimmen en zelfs dansen. Enkele van de bekendste robots van het bedrijf zijn de humanoïde robot Atlas en de vierpotige robot Spot. Het bedrijf werd opgericht in 1992 en is momenteel eigendom van de Hyundai Motor Group. Boston Dynamics heeft unieke kennis op het gebied van geavanceerde robotica technologie. Deze kennis is toepasbaar in diverse sectoren. Ook is het een zeer actueel thema, met de toenemende robotisering. 

Boston Dynamics IPO behoort niet tot de populaire IPO aandelen, maar kan juist daarom wel eens een van de beste IPO's voor aankomend beursjaar zijn. Let op een gunstige financiële waardering bij de introductieprijs.

Hoe de beste IPO aandelen kopen?

IPO aandelen kopen kan leiden tot hoger rendement. IPO aandelen zijn echter wel risicovoller dan 'normale' aandelen die al enige tijd beursgenoteerd zijn. IPO aandelen gaan namelijk voor de eerste keer naar de beurs. Ook wel beursintroductie of beursgang genoemd. Een bedrijf is in dat opzicht relatief nieuw voor de aandelenmarkt. Op moment van de beursintroductie is er simpelweg minder informatie beschikbaar over nieuwe bedrijven.


(Pre) IPO aandelen kopen betekent dat u investeringsbeslissingen moet baseren op minder beschikbare informatie. Dit is een risico, omdat u niet zeker weet wat een gerechtvaardigde waardering is voor het bedrijf. Oftewel, het is moeilijk om de juiste Value of Valuation van het aandeel te bepalen. Ook groeiprognoses zijn minder aannemelijk, omdat een bedrijf uiteraard haar beste cijfers wilt presenteren bij een beursgang.


Bij het analyseren van een IPO moeten beleggers een aantal factoren zorgvuldig in overweging nemen, waaronder de financiële prestaties van de onderneming, de risico's van de onderneming en haar sector, en het potentiële rendement op de investering.


Hieronder leggen we uit hoe u de beste IPO aandelen kan kopen. Let op dat dit geen persoonlijk advies is. U bent zelf verantwoordelijk voor het resultaat bij hoog-risico investeringen.


1. Marktomstandigheden

Alvorens u investeert in een bedrijf, wilt u naast het bedrijf zelf ook de markt analyseren. De beste beleggingen maakt u binnen uw cirkel van competentie. Oftewel: waar u het meeste verstand van hebt. Dit geldt ook voor marktkennis. In het gunstige geval investeren we in groeimarkten waarbij de onderlinge concurrentie relatief laag is. Onder dergelijke omstandigheden kunnen bedrijven sneller en meer winstgevend groeien. Deze situatie is bepalend voor de lange termijn aandelenprijs.  


2. Bedrijfsstrategie

Een IPO kopen is in eerste instantie korte termijn gericht. U kunt een IPO verkopen na de lock-up periode van 6 of 9 maanden. U kunt echter de IPO ook aanhouden (voor de IPO prijs), en het aandeel positioneren voor lange termijn groei. De beste investeringen zijn die met samengestelde interest. Hoe langer u een succesvol bedrijf aanhoudt, hoe meer rendement haar aandelen u kunnen bieden.

De meest cruciale factor voor lange termijn succes van een onderneming is haar bedrijfsstrategie. Zelfs in een ongunstige markt kan een bedrijf winstgevende groei realiseren. In dit geval heeft zij een meer uitgekiende bedrijfsstrategie dan haar concurrentie. Hoe meer winst een bedrijf maakt, hoe waardevoller haar aandelen. Op termijn zal hierdoor de koers/winst-verhouding (P/E-ratio) aantrekkelijker worden.


3. Bedrijfsrisico's

Denk altijd heel goed na over de potentiele bedrijf- en marktrisico's alvorens u gaat investeren in IPO aandelen. Nieuwe aandelen bij een IPO koopt u in eerste instantie voor de korte termijn. Na de lock-upperiode kunt u de nieuwe aandelen verkopen bij winst, of aanhouden. Wanneer u aandelen voor een langere tijd aanhoudt, wordt het belangrijk om bekend te raken met alle bedrijfsrisico's. U dient een inschatting te kunnen maken van hoe zeker uw belegging is. Hoe meer risico's, hoe hoger de potentiele groei moet zijn. Anders is de investering het risico niet waard.


4. Introductieprijs

De introductieprijs is zeer belangrijk bij IPO aandelen kopen. Dit wordt ook wel de IPO prijs genoemd. Stel uzelf de vraag: is de introductieprijs gunstig voor  een aantrekkelijke financiële waardering? U dient de IPO prijs te vergelijken met de intrinsieke waarde van het bedrijf. Hierdoor kunt u de waardering (Valuation) bepalen. Koop geen dure IPO. Koop een IPO met een eerlijke prijs (fair price). In sommige gevallen is de introductieprijs dermate laag dat een IPO ondergewaardeerd naar de beurs gaat. 

Hoe goedkoper de IPO prijs ten opzichte van de intrinsieke waarde, hoe hoger het potentieel rendement. Let erop dat u nieuwe aandelen tegen de IPO prijs aankoopt. Dit kan via de broker Freedom24. De introductieprijs is heel anders dan het moment wanneer het aandeel beursgenoteerd is. Op de eerste beursdag kan de prijs hoger of lager zijn dan de introductieprijs.


5. IPO Underwriting

IPO underwriting is het proces waarbij investeringsbanken bedrijven helpen kapitaal aan te trekken door hun aandelen aan het publiek te verkopen. Wanneer een bedrijf naar de beurs gaat, huurt het gewoonlijk een of meer investeringsbanken in om als underwriters voor het aanbod op te treden. De underwriters zijn verantwoordelijk voor de prijs van de aandelen, de verkoop ervan aan beleggers en het beheer van het IPO-proces.

Het underwriting proces is belangrijk omdat het bedrijven helpt het kapitaal te verzamelen dat zij nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien en ontwikkelen. Het helpt beleggers ook door hen informatie te verstrekken over de onderneming en het aanbod, en door de aankoop van de aandelen te vergemakkelijken.


6. IPO groei

Hoe groter de groeipotentie van een bedrijf, hoe waarschijnlijker het is dat het aandeel positief rendement geeft. Zelfs wanneer u een te hoge aandelenprijs betaalt bij een IPO, dan nog kan dit verlies worden goedgemaakt door de lange termijn groei van de onderneming. Analyseer daarom altijd de potentiele groei van de IPO. Bij kleine bedrijven (small cap aandelen) is de potentiele groei vanzelfsprekend groter dan bij grote bedrijven (large cap aandelen). Maar small cap aandelen kennen meer risico's dan large cap aandelen. Risico en rendement moeten tot elkaar in balans staan.


7. Management

Het management van een onderneming is vaak doorslaggevend voor het succes op lange termijn. Management wat wordt gedreven door korte termijn resultaat, zoals bonussen of het verkopen van eigen aandelen, zullen andere besluiten maken. Management wat gericht is op de lange termijn groei, zullen vaak meer investeren in de lange termijn bedrijfsgroei. Onderzoek bij een IPO van nieuwe aandelen ook het management. Is de Founder (oprichter) nog actief in het bedrijf? Hoe ervaren is het management? Hoe worden zij beloond? Komen ze hun woord na? 


8. Allocatiebeleid

Tot slot is het van groot belang om een uitgekiende allocatiebeleid bij IPO aandelen te hanteren. Een allocatiebeleid gaat over de verdeling van uw kapitaal over diverse IPO aandelen. U wilt bijvoorbeeld niet al uw geld op één paard inzetten. Verspreidt uw vermogen over diverse IPO's, en houdt daarbij rekening met het risicoprofiel. Dit kunnen vaste percentages zijn, zoals 5% per IPO, of verhoudingsgewijze percentages, zoals 2% per risicovolle IPO en 7,5% per minder risicovolle IPO. Indien u dit niet zelf wilt doen, kunt u een IPO ETF overwegen.

Het is te overwegen om met een groter kapitaal te investeren, zodat u de nodige spreiding kunt aanbrengen over verschillende IPO aandelen. Let echter heel goed op dat u alleen investeert met geld dat u kunt missen. Houd er rekening mee dat u 100% van uw inzet kan verliezen bij hoog-risico beleggingen.

klarna-ipo-kopen

Klarna IPO

Ben je bekend met achteraf betalen? Buy now, Pay Later. Klarna is een Zweeds fintech bedrijf die de services van achteraf betalen aanbiedt. Het biedt ook diverse andere soorten van online betalingen aan. Het bedrijf bestaat sinds 2005 en werkt inmiddels samen met 400.000+ webwinkels. Ruim 150 miljoen shoppers maken gebruik van de achteraf betaal service. 

De IPO van Klarna werkt veel belangstelling en is een van de meest populaire IPO's. Met de toenemende digitalisering en e-commerce kan Klarna een goede lange termijn belegging zijn. Let echter goed op de financiële waardering. Zo ervaart haar concurrent Affirm enorme koersvolatiliteit met haar aandelen. Tot zelfs -95% vanaf haar all-time high! Kortom, koop Klarna tegen de juiste IPO prijs om een zo hoog mogelijk rendement te realiseren.

vinfast-ipo-aandelen

VinFast IPO

VinFast is een Vietnamese autofabrikant. Dit bedrijf heeft aangekondigd om een forse investering te maken voor autoproductie in de Verenigde Staten. De IPO van VinFast kan heel riskant zijn. Het is in lijn met de spectaculaire IPO van Rivian. Rivian aandelen waren verdrievoudigd binnen enkele dagen na de beursintroductie. In de periode daarna ging het echter aanzienlijk slechter. De koers daalde met meer dan 80%. 

VinFast is een nieuwe IPO die veel aandacht kan trekken, maar wij betwijfel of dit tot de beste IPO aandelen zal behoren. Er is veel concurrentie, waaronder nieuwkomers als Rivian en NIO maar ook van grote namen als Tesla, Volkswagen, Volvo, et cetera.

discord-ipo-kopen

Discord IPO

Online communities en chatgroepen schieten als paddenstoelen uit de grond dankzij Discord. Via de online gemeenschappen van Discord kunnen groepsleden berichten, video's en bestanden onderling uitwisselen. Dit Social Media platform groeit heel snel. Inmiddels heeft het meer dan 275 miljoen leden. 

De Discord IPO zal met name onder de jeugd populair zijn. Een grote kans dat veel jonge beleggers aandelen van Discord kopen. Het is echter maar de vraag of het een goede investering is. Analyseer de IPO van Discord zorgvuldig en onderzoek of zij een winstgevend verdienmodel hebben.

impossible-foods-ipo-kopen

Impossible Foods IPO

De explosieve trend van vegetarisch eten zal niemand zijn ontgaan. Nederlandse pionier de Vegetarische slager doet hier alles aan. Maar ook wereldwijd neemt vegetarisch eten in populariteit toe. En beleggers kunnen al enige tijd hierin investeren dankzij bijvoorbeeld Beyond Meat aandelen. 

De IPO van Impossible Foods valt onder deze categorie. Dit is een grote concurrent van Beyond Meat in de productie van vleesvervangers op plantaardige basis. Ook bekend van de Impossible Whopper, wat is samengesteld in samenwerking met Burger King. De IPO met nieuwe Impossible Foods aandelen zal veel aandacht trekken. Het is een interessante groeimarkt. Maar zijn deze "vegetarische producenten" ook winstgevend genoeg?  Let goed op de financiële waardering zodra de IPO-prijs bekend is. De introductieprijs behoort in lijn te zijn met de intrinsieke waarde en toekomstige winstgevende groei.

reddit-ipo

Reddit IPO

Ook Reddit is een Social Media platform dat haar IPO heeft aangekondigd. Reddit is een van de meest populaire websites ter wereld, met meer dan 50 miljoen bezoekers per dag (!). Als het bedrijf er in slaagt om deze bezoekers om te zetten in betalende klanten of leads, dan kan het veel geld verdienen. Vraag uzelf af of Reddit een goed verdienmodel heeft, en wat haar toekomstige groeipotentie is. Afhankelijk van de waardering en introductieprijs kan Reddit een populaire IPO zijn. En wie weet zorgt Wall Streets Bet wel voor een korte termijn hype. 

chime-ipo-aandelen

Chime IPO

Chime is een van de meest populaire online banken in de Verenigde Staten. Chime biedt haar klanten unieke voordelen, zoals geen maandelijkse kosten, gratis betaalpas, gratis pinnen, en meer extra's. Gezien haar positionering en marketing is Chime enorm snel gegroeid. Toch verwachten wij dat Chime niet tot de beste IPO aandelen van dit jaar behoort. De groeistrategie is vergelijkbaar met andere fintech bedrijven zoals SoFi. Beide bedrijven maken momenteel grote verliezen. Het is nog maar de vraag hoe en wanneer zij winstgevend worden in de toekomst. Deze onzekerheid geeft veel risico. Maar wellicht is de introductieprijs dermate laag dat Chime aandelen wél interessant zijn. 
dutchie-cannabis-ipo-aandelen

Dutchie IPO

Dutchie is een online retailer van cannabis producten. Ondanks haar naam is het een Amerikaans bedrijf. De huidige marktwaarde is nog relatief klein. Het verdienmodel is gericht op B2B, met een online platform voor het verkopen van cannabis. Bedrijven kunnen zich aansluiten en toegang krijgen tot diverse technologieën. De markt van gelegaliseerde marihuana is snelgroeiende, maar ook uiterst risicovol en volatiel. Dutchie IPO kan wel eens een van de beste IPO aandelen tot aan de lock-up periode worden. Daarbij zou u moeten speculeren op korte termijn winst. Voor de lange termijn verwachten wij echter een zeer volatiele aandelenkoers met potentieel veel verlies (afhankelijk van het aankoopmoment).
instacart-ipo-kopen

Instacart IPO

Instacart is een populair IPO waar beleggers geduldig op wachten. Instacart is een online platform waarop consumenten haar boodschappen kunnen bestellen. De consument krijgt een real-time update van de "personal shoppers". Als tegenprestatie betaalt de klant verzendkosten en een vergoeding voor Instacart. 

Op dit moment is het bedrijf actief in meer dan 6000+ steden. Ze werken samen met 40.000+ bedrijven en bieden zo meer dan 500 miljoen producten aan. 

starlink-ipo-aandelen

Starlink IPO

De Starlink IPO is speculatief en bevat een hoog risico. Haar IPO aandelen kunnen de lucht inschieten, of tot de bodem crashen. Er is in ieder geval genoeg hype rondom de beursgang van Starlink. Dat kan ook niet anders, aangezien Starlink een initiatief van SpaceX is onder leiding van Elon Musk. 

Starlink is een satellietnetwerk met als doel het meest geavanceerde breedband satellietinternet ter wereld te worden. Dit biedt klanten de unieke eigenschap om overal ter wereld toegang tot het internet te hebben. Inmiddels breidt Starlink haar segmentatie uit naar internet voor campers (op doorreis), maritiem en luchtvaart.  

netskope-ipo-aandelen

Netskope IPO

Netskope is een cybersecurity bedrijf die online beveiliging aanbiedt. Ze zijn door Gartner uitgeroepen tot een van de leaders wat betreft SSE-beveiliging. Dit samen met het populaire aandelen Zscaler en internationaal cybersecurity bedrijf McAfee Enterprise. de cybersecurity is een grote groeimarkt. Op de lange termijn kunnen Netskope IPO aandelen een prima investering zijn, in lijn met de lange termijn groei van Zscaler. Verwacht op korte termijn echter hoge volatiliteit.