Freedom24 Review en Ervaringen [2023] IPObeleggen.nl
10 december 2022 

Freedom24 Review en Ervaringen [2023] IPObeleggen.nl

IPO aandelen kopen? Een van de beste brokers voor IPO aandelen is Freedom24. Bij dit beleggingsplatform kunnen wij aandelen vóór de beursgang kopen tegen een introductieprijs. In dit artikel leest u alles over onze Freedom24 review en ervaringen. Alles wat u moet weten, van rendement tot kosten en hoe Freedom24 werkt, leest u in onze review. Ook delen wij ervaringen met deze broker, en de voor- en nadelen van het risicovolle IPO beleggen.

Op naar de review!

Freedom24 Review: Europese broker voor IPO aandelen

Freedom24 is een grote Europese broker voor diverse beleggingen, waaronder aandelen, obligaties en ETF’s. Ze bieden ruim 40.000 aandelen en 1500 ETF’s aan. Dat is een groot aanbod in vergelijking tot Nederlandse beleggingsplatformen. Naast beleggingsproducten bieden ze ook een D-spaarrekening aan met een opvallend hoge spaarrente.

Bijzonder aan de Freedom24 review is dat zij de enige aanbieder zijn voor IPO aandelen. Alleen bij Freedom24 kunnen wij IPO aandelen kopen vóór de beursintroductie. In deze review delen wij onze ervaringen met hoe het werkt, of u kunt hier direct meer informatie vinden.

Gezien haar aanbod kan Freedom24 een alles-in-één broker voor u betekenen. Het wereldwijde aanbod in aandelen, ETF’s en obligaties is zeer groot. Beginnende of gevorderde beleggers kunnen hier jarenlang profijt van hebben. Zeker wanneer u opzoek bent naar specialistischere ETF’s, of aandelen op de minder bekende beurzen (om “onder de radar” aandelen te kopen).

Aanvullend op uw reguliere beleggingsportfolio kunt u overwegen een percentage van uw kapitaal alloceren aan IPO aandelen. Ook dit kan via dezelfde Freedom24-rekening.

Als expert in IPO beleggen willen wij u er echter wel op wijzen dat IPO aandelen een hoog risicoprofiel kennen. U dient gebruik te maken van een consistente beleggingsstrategie, met een lange termijn visie. Een succesvolle IPO belegger behaalt hoger dan gemiddeld rendement. Hiervoor dient u echter wel de beste IPO aandelen te selecteren, en vasthouden voor een langere tijd (omwille het compound interest effect).

Onze review over Freedom24 is positief in de zin dat zij de enige broker zijn die IPO aandelen aanbieden tegen de prijs bij een beursgang. Desalniettemin beschouwen wij haar niet als beste broker voor “normale” aandelen en ETF’s. Wie echter doelgericht opzoek is naar IPO beleggen, kan dit platform beslist als interessant ervaren.

Wilt u IPO aandelen kopen tegen de prijs bij een beursgang? Klik hier voor meer informatie.

Waarom aandelen kopen tegen introductieprijs bij een beursgang?

waarom-ipo-kopen-freedom24Door het kopen tegen introductieprijs kunt u mogelijk een voorsprong krijgen 

In deze Freedom24 review is het cruciaal uzelf af te vragen waarom u aandelen tegen introductieprijs wilt kopen. De definitie van IPO is Initial Public Offering. Op dit moment is Freedom24 een van de weinige IPO brokers. Bij hen kunt u aandelen tegen de introductieprijs kopen. De introductieprijs is een koersnotering op moment van de beursgang. Dit verschilt met de aandelenkoers vanaf de eerste beursdag.

Voorbeeld. Airbnb IPO was beschikbaar alleen bij Freedom24. U kon destijds Airbnb-aandelen tegen de introductieprijs van $68 kopen. Op de eerste beursdag werd er enorm veel aangekocht. De koers steeg direct naar $120 – $140. Na de lock-up periode (lees verder) stond het aandeel op een koers van $198.

In dit geval hadden IPO beleggers 188% rendement gemaakt op Airbnb binnen 3 maanden.

De IPO van Airbnb was in een economisch gunstige periode. Daarna vlakte het snel af en kwamen er zorgen omtrent recessie. Op moment van schrijven is de koers gedaald naar $94. Dit is nog altijd 38% hoger.

Kortom, het kopen van de beste IPO aandelen kan leiden tot bijzonder hoog rendement. Zowel op de korte termijn, als op de lange termijn. Het is immers mogelijk dat een aandelenkoers nooit meer onder de introductieprijs komt. Er zijn echter ook gevallen dat dit wel het geval is. In dit geval kunt u de lange termijn aandelen vasthouden, om het de kans te geven weer te groeien naar positief rendement.

Klik hier voor een overzicht van gerealiseerd rendement of verlies van de afgelopen 300+ IPO’s.

De essentie van IPO beleggen is hetzelfde als bij investeren in normale aandelen. Fundamenteel wilt u alleen investeren in goede, sterke bedrijven die op de lange termijn kunnen groeien. Als u daar in slaagt, kan het kopen van deze bedrijven tijdens haar Initial Public Offering leiden tot een extra hoog rendement.

Houd er echter rekening mee dat IPO investeringen een hoog risico bevatten. Hoger dan normale aandelen, zoals bij Value- of Dividendaandelen. U dient een acceptabel percentage van uw kapitaal te alloceren aan IPO, en dit percentage niet te overschrijden. Ook is het belangrijk om te bedenken hoeveel percentage u per IPO inzet. Deze tips helpen u een betere strategie te vormen.

Benieuwd naar nieuwe beursintroducties? Bekijk hier nieuwe IPO aandelen.  

Freedom24 Ervaringen met IPO beleggen

freedom24-ervaringenBron: Trustpilot

Er zijn wisselende ervaringen met Freedom24. De afgelopen jaren lijkt de aandelenbroker zich sterk te hebben verbeterd. Met name de specialisatie in IPO beleggen trekt veel nieuwe klanten. De klantenervaringen zijn over het algemeen positief, maar er zijn ook enkele slechte ervaringen. Een deel hiervan gaat over misleidende advertenties en het opnemen van geld. Dit kost 7 euro per opname, wat overigens keurig staat vermeld op de lijst met tarieven.

Wel beamen we enige negatieve ervaringen met Freedom24 over de hoge kosten bij IPO aandelen kopen. Dit zijn echter wel relatief hoge kosten, in vergelijking tot beleggen in aandelen en ETF’s. In dit aspect kan de IPO broker absoluut verbeteren. Anderzijds is het belangrijk om te begrijpen dat zij momenteel de enige IPO broker in Europa zijn om te kunnen investeren in bedrijven op moment van de beursintroductie. Mochten er in de toekomst meerdere IPO brokers bijkomen, dan zal de concurrentiestrijd ongetwijfeld leiden tot lagere transactiekosten.

Tot slot zijn er ook behoorlijk wat positieve ervaringen vanuit klanten. Wat wij noemenswaardig vinden in een review over Freedom24 is dat het platform véél assets aanbiedt. Naast IPO aandelen bieden ze ook 40.000+ aandelen en ETF’s aan. Aanvullend daarop bieden ze beleggingsstrategieën aan, zoals bijvoorbeeld short gaan. En ze delen gratis beleggingsideeën (onderzoek) met haar klanten.

Kosten en tarieven bij Freedom24

freedom24-kosten

Bron: Freedom24 website

De kosten bij Freedom24 kunnen we het beste illustreren aan de hand van bovenstaande afbeelding. Let op dat dit een momentopname is en dat de tarieven mogelijk kunnen wijzigen.

Klik hier voor de actuele kosten.

Voor nieuwe leden biedt de IPO broker een promotie aan met commissievrij beleggen in de eerste 30 dagen. Na het verstrijken kunt u kiezen voor de gratis variant (Smart in EUR) of een betaalde variant (Fix of Super in EUR). De betaalde variant kost een maandelijks tarief. In ruil daarvoor ontvangt u lagere transactiekosten. Voor beleggers met veel vermogen kan dit interessant zijn. Ook voor day traders of swing traders die regelmatig aan- en verkopen kan dit kostenvoordelen bieden.

In onze review vertellen we hoe het zit: Freedom24 is geen dure broker, maar ze zijn ook niet de goedkoopste. Tenminste, ze worden heel goedkoop voor grote beleggers die veel geld investeren.

Het grote voordeel aan Freedom24 is het enorme aanbod van aandelen en ETF’s. De transactiekosten zijn heel laag voor gevorderde beleggers (die kiezen voor een betaald abonnement). En werkelijk uniek aan deze broker is het aanbod van IPO’s.  

Kortom, voor gevorderde beleggers is dit een prima keuze.

Bekijk hier de meest recente IPO’s. Via diezelfde link kan je ook een gratis account aanmaken.

Voor beginnende beleggers zijn er in Nederland mogelijk meer interessante beleggingsapps. Zo biedt BUX Zero momenteel lage vaste transactiekosten per order. Het nadeel is echter dat deze beleggingsapp vooralsnog een beperkt aanbod in aandelen en ETF’s heeft. Een meer passend alternatief kan DEGIRO Zero zijn. Zij bieden eveneens lage transactiekosten, met commissievrij ETF’s aankopen via de kernselectie. DEGIRO Zero is echter wel duur voor Aziatische aandelen, waarbij in vergelijking Freedom24 dan weer (veel) goedkoper is.

Andere alternatieven zijn eToro (duurder, maar wel speciale features) en Mexem. Mexem is een uitstekend beleggingsplatform. Een van de grootste qua aanbod in aandelen, ETF’s, en gevorderde beleggingsproducten. De werking van de beleggingsapp is soms wat sloom en complex, maar al met al is het een prima keuze voor eveneens de meer gevorderde investeerder.

Hoe werkt beleggen in IPO bij Freedom24?

hoe-werkt-freedom24Bron: Freedom24 website

Laten we allereerst bekijken hoe het werkt om een IPO te kopen via Freedom24. In de basis werkt dit vrij eenvoudig. Vanuit klantenervaringen hebben we echter gezien dat het proces niet altijd even vloeiend verloopt. Dit komt omdat u alleen betaalt voor de werkelijk aangekochte IPO aandelen. Dit kan minder zijn dan u op voorhand heeft opgegeven.

Dit is hoe het werkt:

1. Open een rekening om aandelen tegen IPO prijs te kopen voor de beursgang

2. Verifieer uw rekening doormiddel van authenticatie (paspoort). Zodra de rekening is goedgekeurd kunt u geld storten

3. Selecteer de beste IPO aandelen die passen bij uw beleggingsprofiel. Schrijf uzelf in en geef aan hoeveel aandelen u tegen de IPO-prijs wilt aankopen

4. Op de dag dat de IPO haar beursintroductie maakt, koopt Freedom24 in opdracht van u het gewenste aantal IPO aandelen aan tegen de introductieprijs

5. U betaalt alleen voor de feitelijk aangekochte IPO aandelen. Het resterende bedrag wordt teruggeboekt naar uw rekening

6. De aangekochte IPO aandelen komen terecht in een lock-up periode. De aandelen zijn vanaf nu beursgenoteerd. In het gunstige geval is de prijs gestegen vanaf de introductieprijs waarvoor u heeft aangekocht. Na de beursgang kunt u echter niet direct verkopen. U moet wachten totdat de lock-up periode is afgelopen.

Een lock-up periode duurt meestal 90 tot 180 dagen. Zo’n lock-up periode wordt gehanteerd om te voorkomen dat bedrijfseigenaren (CEO, directie) en medewerkers met aandelen (Insiders) direct alle aandelen dumpen op het moment dat het bedrijf beursgenoteerd is. Derhalve is de lock-up periode bedoelt om de koers enigszins te stabiliseren voor de eerste 90 tot 180 dagen.

Een lock-up periode is niet verplicht. Bij sommige IPO aandelen is daarom geen lock-up periode van toepassing.

Lees hier meer over de lock-up periode.

Tips voor beginnen met IPO investeren

freedom24-review 

Wilt u beginnen met IPO investeren bij Freedom24? Hierboven omschreven we hoe het werkt. Ook hebben we al enkele tips gegeven. Daarnaast kunt u ook denken aan de volgende tips:

 1. Onderzoek het bedrijf: Voordat u in een IPO investeert, is het belangrijk om het bedrijf en zijn financiën grondig te onderzoeken. Dit zal u helpen het verdienmodel van de onderneming, haar groeipotentieel en eventuele risico's te begrijpen.
 2. Houd rekening met de markt: IPO beleggen kan riskant zijn, vooral in een volatiele markt. Voordat u in een IPO investeert, is het belangrijk om zorgvuldig de toestand van de algemene markt en alle potentiële risico's die de prestaties van het bedrijf kunnen beïnvloeden, te overwegen. Gemiddeld genomen is een beursgang meer succesvol in economisch gunstige tijden, waarbij er veel vertrouwen vanuit investeerders is. Bij angst, zoals een recessie, kan een beursgang gemiddeld genomen slechter uitpakken.
 3. Begrijp de risico's: IPO beleggen houdt een hoge mate van risico in, aangezien de aandelenkoers van een nieuw openbaar bedrijf volatiel kan zijn en onderhevig aan aanzienlijke schommelingen. Het is belangrijk om de potentiële risico's te begrijpen voordat u in een IPO investeert.
 4. Raadpleeg een financieel adviseur: Als u niet zeker weet of u in een IPO moet investeren, kan het een goed idee zijn om een financieel adviseur of een andere professional te raadplegen die persoonlijk advies kan geven. Wij bieden in ieder geval nooit financieel advies, IPO beleggen is volledig op eigen risico.
 5. Beleg verstandig: Zoals bij elke investering is het belangrijk om alleen geld te investeren dat u zich kunt veroorloven te verliezen en uw portefeuille te diversifiëren om het risico te beperken. Investeren in een IPO zou slechts één onderdeel moeten zijn van een lange termijn investeringsstrategie.

Een laatste tip: u kunt onze gratis tools voor IPO beleggen downloaden. Bereken uw potentieel rendement, stel uw portfolio samen, of volg een gratis cursus.

Risico’s bij Freedom24 IPO kopen

Investeren in een Initial Public Offering behoort tot de categorie met hoog risico. Beleggingen met een hoog risico zijn beleggingen met een grotere kans op verlies dan andere, minder risicovolle beleggingen.

Voorbeelden van risicovolle beleggingen zijn start-ups, durfkapitaal, small cap aandelen in kleine of onbewezen bedrijven, cyclische aandelen, grondstoffen zoals goud en olie, CFD-producten, turbo’s, opties, cryptomunten, et cetera. Deze beleggingen kunnen een hoog rendement opleveren, maar gaan ook gepaard met een hoger risico op verlies.

Voorbeelden van minder risicovolle beleggingen zijn aandelenfondsen (ETF’s), vastgoedfondsen, obligaties, crowdfunding, spaarrente, uw eigen woning, et cetera.

Een slimme belegger stelt een gediversifieerde beleggingsportfolio samen met de juiste balans tussen risico en rendement, gebaseerd op haar risicoprofiel.

Freedom24 review op voor- en nadelen

Doorheen onze review en ervaringen zoals hierboven omschreven bemerkt u voor- en nadelen aan de IPO broker. Er zijn in Nederland en België meer dan genoeg beleggingsapps. De unieke eigenschap van Freedom24 is haar originele aanbod van Initial Public Offering-aandelen om te kopen tegen introductieprijs. Ook bieden ze daarbij informatie voor nader onderzoek.

Andere voordelen zijn het aanbod van 40.000+ aandelen en ETF’s. Ook bieden ze zeer veel obligaties aan. De beleggingsapp is geschikt voor zowel beginnende als gevorderde beleggers. En ze bieden een spaarrekening met 3% spaarrente aan.

Voordelen Freedom24

 • IPO kopen tegen introductieprijs
 • Gratis onderzoek naar potentiële beleggingen
 • Groot wereldwijd aanbod van beleggingsactiva
 • Spaarrente van 3%
 • Zeer uitgebreid platform
 • Staat onder toezicht van diverse financiële instanties

Nadelen Freedom24

 • Hogere transactiekosten in vergelijking tot sommige brokers
 • 7 euro per geld opname
 • Er zijn negatieve ervaringen die duiden op nader onderzoek

Freedom24 Vergelijken met de Beste Brokers in Nederland

freedom24-vergelijken

Naar onze eerlijke ervaringen beschouwen wij Freedom24 helaas niet als beste broker voor Nederlanders die louter aandelen en ETF’s willen kopen. Haar aanbod is wel heel groot, maar qua tarieven zijn er goedkopere brokers. Hieronder een overzicht ter vergelijking.

Freedom24 vs. DEGIRO

DEGIRO vergelijken met Freedom24 is mogelijk op basis van het aanbod in aandelen, ETF’s en obligaties. Op basis daarvan heeft DEGIRO doorgaans lagere transactiekosten. Ook is het mogelijk om bij DEGIRO commissievrij ETF’s binnen haar kernselectie te kopen. Dit bespaart kosten op de lange termijn. Het aanbod van de twee is vergelijkbaar, al is Freedom24 meer uitgebreid met natuurlijk het unieke voordeel van haar IPO aandelen.

Freedom24 vs. BUX Zero

BUX Zero is alleen geschikt voor beginnende beleggers. De beleggingsapp werkt snel en makkelijk, maar op dit moment is het aanbod in aandelen en ETF’s zeer beperkt in vergelijking tot Freedom24 (en andere brokers). Dit komt omdat zij nog opstartende zijn. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat u een gewenste ETF of aandeel niet kan kopen, simpelweg omdat zij niet beschikbaar is binnen de BUX-app. Een voordeel aan BUX is dan weer wel dat zij relatief goedkoop is met lage transactiekosten.

Freedom24 vs. Mexem

Mexem vergelijken met Freedom24 gaat gelijkwaardig op. Mexem is een zeer groot beleggingsplatform. Zij bieden beleggingsactiva aan op meer dan 135+ beurzen. Er zijn complexe tools te vinden om gevorderde beleggers te helpen. Qua transactiekosten zijn deze twee brokers aan elkaar gewaagd.

Freedom24 vs. eToro

Tot slot kunt u eToro vergelijken met Freedom24. eToro is wereldwijd gezien een van de meest populaire beleggingsplatformen. Zij bieden veel verschillende activa aan, waaronder ook diverse crypto-beleggingen (met zeer hoog risico). Ook vindt u er speciaal samengestelde beleggingsportfolio’s, en unieke features zoals het kopiëren van andere beleggers. eToro is beslist interessant en werkt aan steeds goedkoper beleggen. Wel is het een aandacht dat zij voornamelijk CFD-producten aanbieden. Dit geeft niet alleen hoger risico, maar het ontbeert ook aan eigenaarschap voor wie normale aandelen koopt. Dit laatste is altijd beter, dus in dat opzicht kunt u een voorkeur hebben voor een andere broker.

Conclusie Freedom24 review en ervaringen

Naar onze Freedom24 review en ervaringen biedt dit beleggingsplatform een uniek voordeel aan met haar IPO aandelen. Het is een van de weinige brokers waar u een IPO kunt kopen tegen introductieprijs. Bij alle andere brokers is dit niet mogelijk. Naar onze ervaring is dit dan ook waarom u voor Freedom24 zou willen kiezen.

Wel willen wij u erop attenderen dat IPO beleggen een hoog risicoprofiel kent. U heeft een weldoordachte strategie nodig. Dit gaat om diverse elementen, zoals vermogensbeheer, allocatiebeleid, fundamenteel onderzoek, lange termijn horizon, et cetera.

Beginnen? Klik hier voor gratis account aanmaken.

Heeft u ervaringen met de IPO broker? Deel uw review in de reactie hieronder en help anderen te informeren!

Disclaimer: dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. Het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Over de schrijver
IPObeleggen.nl verstrekt informatie over investeren in een Initial Public Offering. IPO aandelen kopen kent een hoog risico/rendement-profiel. Op deze website bieden wij educatie omtrent wat een IPO is, de voor- en nadelen, en hoe het werkt.
Reactie plaatsen