DEGIRO IPO Aandelen Review en Ervaringen | IPObeleggen.nl
28 januari 2023 

DEGIRO IPO Aandelen Review en Ervaringen | IPObeleggen.nl

Wilt u beleggen bij DEGIRO in onder meer IPO aandelen? DEGIRO is een in Nederland uitgegroeid tot een van de grootste beleggingsapps. Aandelen, ETF's, obligaties, en diverse complexe beleggingsproducten zijn beschikbaar op 55+ aandelenbeurzen. In Nederland is DEGIRO een goedkope beleggingsapp. Ze bieden zelfs 200+ commissievrij ETF's aan die u (zonder transactiekosten) kunt kopen. Hoe zit het echter met IPO aandelen kopen bij DEGIRO. Is DEGIRO een goede beleggingsapp voor het kopen van nieuwe IPO's? 

In dit artikel delen wij van IPObeleggen.nl onze review en ervaringen met het kopen van IPO aandelen via DEGIRO Zero.

DEGIRO review en ervaringen met IPO aandelen kopen

hoe-degiro-ipo-aandelen-kopen

DEGIRO is een populaire broker die door veel beleggers wordt gebruikt om actief te handelen en te beleggen in aandelen, inclusief nieuwe IPO aandelen. Het beleggingsplatform werkt eenvoudig, soepel, en ze hanteren relatief lage transactiekosten voor met name Europese beleggers. 

Deze DEGIRO review en ervaring heeft echter betrekking op het kopen van IPO aandelen. Het is belangrijk om te begrijpen dat u via DEGIRO alleen aandelen kunt kopen die beursgenoteerd zijn. Dit is een belangrijk verschil met IPO aandelen. Een IPO aandeel is namelijk het proces waarbij een bedrijf haar Initial Public Offering initieert. Het is de eerste keer dat een bedrijf naar de beurs gaat. 

Het is mogelijk om aandelen van een bedrijf te kopen tegen de IPO prijs. Dit noemen ze de introductieprijs. Het is een prijs die u betaalt vóórdat het aandeel beursgenoteerd raakt. Dus vóórdat het op DEGIRO beschikbaar komt. 

Op dit moment kunnen we binnen Europa alleen nieuwe aandelen tegen IPO prijs kopen via Freedom24

Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat DEGIRO geen geschikte beleggingsapp is voor IPO aandelen. U kunt echter simpelweg pas de aandelen kopen vanaf de eerste beursdag. 

Enkele kenmerken van het verkrijgen van DEGIRO IPO aandelen zijn als volgt:

  • U kunt IPO aandelen bij DEGIRO vanaf de eerste beursdag relatief goedkoop kopen. De transactiekosten zijn laag in vergelijking tot andere brokers, alhoewel DEGIRO niet dé goedkoopste beleggingsapp in Nederland is
  • DEGIRO biedt aandelen op meer dan 55+ aandelenbeurzen wereldwijd aan. Dit betekent dat u ook IPO aandelen uit Azië of andere continenten en landen kunt kopen zodra zij beursgenoteerd zijn
  • Ook biedt DEGIRO real-time informatie over aankomende IPO's zodat beleggers op de hoogte blijven van de laatste aanbiedingen. Dit stelt gebruikers in staat hun portefeuilles voor te bereiden en klaar te zijn wanneer het aandeel beschikbaar komt voor aankoop. Bovendien helpt DEGIRO het risico te beperken doordat beleggers een limietprijs kunnen instellen voor het IPO-aandeel dat zij willen kopen. Als de werkelijke verkoopprijs hoger is dan de door de belegger ingestelde limietprijs, wordt er geen order geplaatst.

Wanneer u nieuwe aandelen tegen IPO prijs wenst te kopen, kunt u ook Freedom24 bekijken. Wanneer u gewoon wilt beleggen in aandelen, ETF's en diverse andere producten, dan kan DEGIRO een goede beleggingsapp zijn afhankelijk van uw behoeften.

Bekijk hier alle informatie over aandelen kopen bij DEGIRO. 

Ervaringen met het kopen van IPO aandelen bij DEGIRO

degiro-review-ipo-aandelen

Klanten wenden zich steeds vaker tot DEGIRO als ze IPO aandelen willen kopen. Klantenbeoordelingen van deze dienst zijn overweldigend positief vanwege de lage kosten, het gebruiksvriendelijke platform en de uitgebreide klantenservice. 

Beleggers waarderen het dat ze snel toegang krijgen tot IPO aandelen zodra zij beursgenoteerd zijn, zonder dat ze speciale kennis of ervaring met aandelenhandel nodig hebben. Veel gebruikers melden dat ze zich op hun gemak voelden bij het navigeren door de website en dat ze onder de indruk waren van de snelheid waarmee hun transacties werden uitgevoerd.

In totaal heeft TrustPilot 47% 5-sterren beoordelingen, 21% 4-sterren beoordelingen, 4% 3-sterren beoordelingen, 5% 2-sterren beoordelingen en 23% 1-sterren beoordelingen. De negatieve beoordelingen zijn gebaseerd op transactiekosten, problemen met geldtransfers en fiscale residentie - waarvan de voorwaarden variëren naargelang het land waar de koper woont.

Al met al is DEGIRO een prima beleggingsapp voor wie wilt beginnen met het kopen van aandelen. U kunt een gratis account aanmaken om te zien hoe het werkt. 

Uiteraard moet u wel verstand hebben van beleggen in aandelen. Houd rekening met de risico's bij beleggen, waarbij u eventueel geld verlies kan leiden. In het bijzonder is het kopen van DEGIRO IPO aandelen risicovol. Deze bedrijven komen voor de eerste keer naar de beurs. Zij hebben beperkte historische financiele gegevens. U kunt daarom minder goed inschatten wat de toekomstige prestaties kunnen zijn.

Naar onze ervaringen met DEGIRO is het voor beginners meestal slimmer om te starten met ETF's. Er bestaan diverse IPO ETF, maar u kunt wellicht eerst beginnen met een veiligere basis. Denk aan een goedkope ETF voor de S&P 500, of een "All-World" ETF. 

Via DEGIRO kunt u 200+ ETF's commissievrij kopen. Hiervoor kunt u de zogeheten kernselectie bekijken.

Wat is een beursgang?

Een particuliere onderneming kan geld inzamelen door voor het eerst aandelen van haar aandelen aan het grote publiek te verkopen via een beursgang (IPO). Bedrijven kunnen via een beursgang geld ophalen voor operationele uitgaven, bedrijfsuitbreiding, schuldaflossing, of voor de eigenaars om een deel van hun aandeel in het bedrijf te verkopen. 

Een beursgang is een methode om voor het eerst aandelen te verkopen aan het grote publiek. Een bank of investeringsmaatschappij treedt gewoonlijk op als underwriter wanneer een bedrijf naar de beurs gaat en aandelen aanbiedt aan investeerders. De initiële prijs van het aandeel wordt vastgesteld door de underwriter en hangt af van een aantal variabelen, waaronder de financiën van het bedrijf, de prognose voor de sector en de vraag van investeerders.

Een particuliere onderneming kan geld inzamelen door voor het eerst aandelen van haar aandelen aan het grote publiek te verkopen via een beursgang (IPO). Bedrijven kunnen via een IPO geld ophalen voor operationele uitgaven, bedrijfsuitbreiding, schuldaflossing, of voor de eigenaars om een deel van hun aandeel in het bedrijf te verkopen. 

Hoe nieuwe DEGIRO IPO aandelen kopen?

De procedure om nieuwe DEGIRO IPO aandelen te kopen is als volgt:

  • Een account aanmaken: u moet een DEGIRO-account aanmaken als u er nog geen heeft. Klik hier voor het aanmaken van een gratis account. 
  • Boek geld op uw account: U moet uw rekening financieren zodra deze is aangemaakt met het bedrag dat u van plan bent te besteden aan de aankoop van de nieuwe IPO-aandelen. Om dit te doen stuurt u geld naar uw DEGIRO rekening vanaf de bankrekening. 
  • Onderzoek de IPO: Het is cruciaal om uitgebreid onderzoek uit te voeren en het bedrijf te onderzoeken voordat u nieuwe IPO-aandelen koopt. Dit omvat het onderzoeken van de financiële gegevens van het bedrijf, het management en de markttrends.
  • Wacht tot de beursgang begint: De startprijs van de IPO wordt bepaald door het bedrijf en zijn underwriters, dus de handel begint misschien niet meteen. Uw order zal niet worden uitgevoerd totdat de IPO beschikbaar is voor de handel. Wanneer u nieuwe aandelen tegen de IPO prijs wilt kopen, dan kunt u dit doen via een broker zoals Freedom24
  • Diversifieer: het kopen van één IPO aandeel bij DEGIRO of ieder andere beleggingsapp is uiterst risicovol. U dient een goede spreiding aan te brengen. Dit kan bijvoorbeeld door het investeren in meerdere aandelen. Qua richtlijn kunt u denken aan 25 - 30 aandelen uit verschillende sectoren. Daarnaast kunt u snel spreiden middels ETF's.
  • Houd uw investering in de gaten: Nadat uw order is uitgevoerd, bent u de eigenaar van de nieuw genoteerde aandelen. Het is cruciaal om de prestaties van uw belegging in de gaten te houden en te beslissen wanneer u moet kopen of verkopen op basis van uw risicotolerantie en beleggingsdoelstellingen. 

Vergeet niet dat beleggen in nieuwe IPO-aandelen risico's met zich meebrengt, omdat het bedrijf op de open markt niet bewezen is en de aandelenprijs drastisch kan veranderen. Denk aan deze risico's voordat u in een IPO investeert.

Transactiekosten voor het kopen van IPO aandelen via DEGIRO

Afhankelijk van het individuele aandeel waarin u geïnteresseerd bent en de details van uw aankoop, kunnen de prijs en kosten verbonden aan het kopen van IPO aandelen via DEGIRO variëren. Een mooi voordeel uit onze review en ervaringen met DEGIRO voor het kopen van (nieuwe) aandelen en ETF's, is dat zij relatief goedkoop is.

Op transacties heft DEGIRO een commissie die gebaseerd is op een deel van de handelswaarde. Een commissie van €0,50 per order + 0,04% van het handelsbedrag, met een minimum van €1,75 en een maximum van €5,00, wordt in rekening gebracht voor het verhandelen van Nederlandse aandelen. DEGIRO brengt ook een clearingfee van €0,01 per aandeel in rekening, met een minimum van €1 en een maximum van €50. Afhankelijk van uw land kunnen de transactiekosten lichtelijk verschillen.

Bekijk hier de actuele transactiekosten.

Er kunnen ook andere kosten zijn. Dit kunnen wisselkosten of zegelrecht zijn, naast de commissies en vergoedingen die DEGIRO in rekening brengt. Bij het berekenen van de totale kosten van de aankoop van IPO-aandelen via DEGIRO, is het belangrijk om rekening te houden met alle mogelijke kosten die aan uw transactie verbonden kunnen zijn. 

Vergeet niet dat de prijs van IPO-aandelen kopen via DEGIRO slechts één aspect is waarmee rekening moet worden gehouden bij het overwegen van een investering.

Voordat u een investeringskeuze maakt, is het cruciaal om grondig onderzoek te doen naar het bedrijf. Denk ook aan uw persoonlijke beleggingsdoelstellingen en beoordeel uw risicotolerantie.

Wat zijn uw ervaringen met DEGIRO? Deel uw review in een reactie onderaan dit artikel.

Disclaimer: dit artikel bevat op geen enkele wijze beleggingsadvies. Het kan zijn dat de analyse niet volledig is. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingen. Beleggingen in effecten en andere financiële instrumenten houden altijd het risico van verlies van uw kapitaal in. IPO beleggen, het kopen van aandelen tegen IPO-prijzen, kan extra beperkingen met zich meebrengen. De voorspellingen of prestaties uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige resultaten. 

Over de schrijver
IPObeleggen.nl verstrekt informatie over investeren in een Initial Public Offering. IPO aandelen kopen kent een hoog risico/rendement-profiel. Op deze website bieden wij educatie omtrent wat een IPO is, de voor- en nadelen, en hoe het werkt.
Reactie plaatsen